Kajak

Kajak uddannelse

I Ebeltoft Ro- og Kajakklub følger all kajak uddannelse Dansk Kano og Kajak Forbunds retningslinjer. Det betyder, at vi bruger IPP systemet, og at vores frigivelseskrav er IPP 2 niveau. Klubbens instruktører er uddannet og certificeret efter samme system.

Begynderkurser afvikles normalt i maj/juni måned. Et begynderkursus er af mindst 16 timers varighed og afvikles normalt over 4-8 gange. Vi har ofte venteliste til begynderkurserne, så det er en god ide, at blive skrevet op så tidlig som muligt.

Erfarne kajakroere, som har IPP 2 eller tilsvarende niveau, kan blive frigivet efter en kort introduktion til klubben.

Ebeltoft Ro & Kajakklub har både tur-, kap-, hav- og polokajakker, men hvad er hvad, hvad er bedst til dig og kan man ikke bare ro i alle typer?

 

Når man melder sig til instruktion, skal man vælge mellem turkajak eller havkajak. Der er forskelle mellem de to typer kajakker og derfor også forskel på instruktionen. Hvis man gerne vil ro i begge typer, kan man efterfølgende deltage i et kursus, der giver mulighed for at ro den anden kajaktype. 

 

Turkajak

At "Jogge og løbe" på hav og sø.

Turkajakken er en forholdsvis let og hurtig kajaktype - den vejer omkring 10-15 kilo og styres med et ror ved at skubbe en pind man holder mellem fødderne fra side til side. Den er let at håndtere - især oppe på land, men den har ikke meget plads til oppakning og er ikke egnet til større bølger.

Turkajakken er god til dagsture og weekendture (også længere ture). Den er god til motion, og gør det muligt at avancere til hurtigere kapkajakker. Turkajakker er oftest lavet i glasfiber eller kulfiber, og fås i mange varianter fra meget stabile typer op til meget hurtige og ustabile modeller.

 

Havkajak

At "Lege og tage på langtur" på hav og sø.

Havkajakken er en lidt tungere kajaktype, den vejer omkring 20-30 kg, men til gengæld er den mere sødygtig og kan roes i ret store bølger, og man kan komme op i den alene, hvis man skulle kæntre. Der er bedre mulighed for oppakning, da der er vandtætte lastrum både for og bag. Havkajakken kan styres på flere måder - med kroppen, det kaldes at ”kante” kajakken, ved at lave styretag med pagajen eller evt. med ror.

Havkajakken er god til naturoplevelser, leg, teknik og evt. rul/”grønlændervendinger”. Den er velegnet, hvis du gerne vil på længere ture med oppakning eller ud at lege i bølgerne. Havkajakker kan være lave af plast, glasfiber eller kulfiber.

 

Fælles for kajakkerne

Inden for begge typer kajakker findes der store variationer i, hvor stabile de er, men blandt både tur- og havkajakker er der meget stabile modeller, så det er muligt at finde en model i klubben som du kan være tryg ved at ro, og netop når man er i en klub, kan man let skifte mellem hav-, tur- eller evt. kapkajak og prøve forskellige sværhedsgrader, alt og efter humør og vejrudsigt.

Glæden ved at ro på havet er fælles, og vi har i klubben tradition for at begge typer tager på ture sammen, og selvom der kan være forskel på begyndere og mere øvede, finder man altid nogen at ro med, der passer til ens tempo og niveau.

 

Polokajak

Klubben har seks polokajakker. En polokajak er en ret speciel kajak, som er udviklet til kajakpolo. Det er en sjov kajak til leg og boldspil, men den er ikke egnet til længere ture. Hvis man er frigivet i enten tur- eller havkajak kræves der ikke yderligere for at ro polokajak.